Vid2Play tehnologia dezvoltată de Facebook pentru transformarea oamenilor în personaje 3D pentru jocurile video

Posted by

De cele mai multe ori realizarea personajelor 3D pentru jocurile video implică un adevărat proces de creație, fiind nevoie de foarte multe ore doar pentru construirea unei machete 3D, la care se mai aplică și texturi și animații pentru a obține un efect cât mai realist. Cei de la Facebook au prezentat recent o tehnologie ce promite să rezolve această problemă și care ar putea ajuta la dezvoltarea mult mai rapidă a jocurilor video. Practic noua tehnologie dezvoltată de Facebook poate aduce o persoană din realitate în lumea virtuală, realizând automat un personaj 3D.

Pentru realizarea procesului este nevoie de două unități de procesare neurală Pose2Pose și Pose2Frame. Prima unitate are rolul de a transpune în mediul virtual diferite tipuri de mișcări, precum dansul sau mișcările de luptă. Sistemul Pose2Frame este cel responsabil de realizarea personajului 3D, inclusiv a obiectelor pe care le ține în mână și care vor putea fi controlate cu gamepad-ul sau tastatura. Mișcările folosite anterior vor fi memorate de AI și vor putea fi folosite în alte jocuri, putând fi recreate ori de câte ori este nevoie.

Cel mai important factor oferit de această nouă descoperire este că personajul va avea atât modelare 3D cât și animații, ceea ce ar scădea foarte mult din timpul de lucru pentru dezvoltatorii de jocuri video. Sistemul este capabil să preia informația și doar din câteva clipuri scurte, fără să implice neapărat o scenă tehnologizată. Acest aspect ar putea face folosirea sistemului și în afara studiourilor, cum ar fi terenurile de fotbal sau activitățile oamenilor de pe stradă. La momentul de față sistemul nu este unul dintre cele mai perfecte din lume însă se lucrează zilnic la perfecționarea sa. Singurul element ce nu este foarte bine lucrat este suprafața pe care stă personajul, programul nu știe deocamdată cum să ancoreze corect modelul 3D cu suprafața. De asemenea unele mișcări sunt puțin limitate, însă reușesc să ofere senzația de realism.

Întregul sistem dezvoltat de către cei de la Facebook ar putea face jocurile video să fie foarte reale. În general oamenii ce lucrează în companiile de dezvoltare a jocurilor video pierd mii de ore doar cu realizarea modelelor 3D și animarea lor, la care se mai adaugă o grămadă de ore pentru texturare, poveste și multe alte elemente ce fac jocul să fie cât mai realist. Este însă un element important pentru industria gaming-ului reușind să aducă animațiile din lumea reală în cea virtuală odată cu personajul 3D fără să fie neapărat nevoie de un studio amenajat.