Primul Steam Machine in Romania | O gluma proasta

Posted by

Cu totii am auzit de Steam Machine / Steam Box / Steam whatever . Toate device-urile prezentate anterior ruleaza sistemul de operare al celor de la Valve, numit SteamOS, sistem de operare ce a venit ca o revolutie fiind un Linux. Pana acum nu puteai juca nativ jocuri pe un sistem de operare Linux ci doar cu ajutorul Wine (in asta consta „revolutia”).

„Baietii” de la Valve s-au gandit sa scoata pe piata si propriul sistem hardware care sa fie ca o punte intre PC si consola, sistem care sa puna capat „luptei seculare” care dureaza de aproape 2 decenii.

Dupa multe concepte futuriste care ne-au luat ochii, au aparut pe piata o multime de variante de Steam Machine, care nici macar nu se compara cu ce vedeam prin reclame si chestii, per total niste saracii de mini PC care aduc ca si aspect cu o consola si un controller extrem de urat ca aspect si foarte fragil la prima vedere (la modul ca ai impresia ca e facut dintr-un plastic infect pe care daca il atingi se crapa).

Intr-un final dupa mult timp de la lansare a aparut si pe plaiurile mioritice (Romania), „la raft”, o astfel de versiune de Steam Machine si anume Zotac ZBOX Steam Machine SN970 Plus. Facand abstractie de numele firmei care imi inspira faptul ca 10 chinezi veseli au construit chestia asta pe o barcuta, se vinde cu infima suma de numai 5.399,99 lei adica 54 de milioane (in lei vechi). E o gluma buna, nu? Ei bine nu glumesc.

 

zotac-steam-machine-100626909-large

Pana si Alienware Steam Machine este mai ieftin daca il comanzi din State cu tot cu taxele de transport (in jur de 2800 lei cu aceeasi configuratie), ca sa nu ai spunem ca iti poti construi un PC de gaming excelent cu doar 2400 lei pe care sa iti instalezi SteamOS  si sa lipesti 2-3 stickere (eventual fluorescente) daca tot vrei sa il numesti Steam Machine.

Pentru aceasta suma modica pe care orice gamer si-o permite, sistemul vine cu urmatoarele specificatii:

  • Intel i5 Skylake (6th generation) 6400T 2.2 GHz – 2.8GHz TurboBoost, 6MB cache
  • Nvidia GeForce GTX 960M – GDDR5, 3GB vRAM, 128bit
  • 8GB RAM DDR3 1600MHz
  • 1 TB SATA-III 5400rpm
  • LAN, WiFi, Bluetooth
  • Sistem de operare SteamOS (cu upgrade la Windows 10 pentru inca 800 lei)

Pe scurt… din 5400 lei 2500 platiti sigla Steam si numele de Steam Machine. Si culmea pretul de pornire a fost de 6000 lei, insa in 16 zile a scazut la 5400. Banuiesc ca nu s-a cumparat nici macar o bucata si in ritmul asta in vara o sa aiba pretul normal (2500 – 3000 lei).

Multa Bafta Valve!