Tutorial League of Legends | #5: Kalista

Posted by

Cu scuzele de rigoare pentru perioada foarte lunga in care nu am mai postat nimic, revin cu inca un tutorial pentru campionii de League of Legends direct de la profesionisti, multumita grupului “League of Legends 18+ ONLY”, ajungand astfel la cea de-a 5-a editie! (Yay!)

Astazi o avem pe „masa de disectie” pe Kalista!

Kalista este ultimul marksman (ADC) lansat de catre mareata forta numita „RITO„.
Pro si Contra:

Pro:

 •  este un campion foarte mobil, totusi mobilitatea este limitata la autos si la un Q cu un cooldown destul de mare.
 • nu este un campion jucat la crit chance, deci nu poti avea surprize gen: am 80%crit chance dar 0 crits in 5 hituri.
 • punctul forte al Kalistei este Smite-ul inclus in kit-ul ei. Rend-ul (E) cu aproximativ 10-15 stackuri are damage mai mare decat Smite-ul. OP rite?

Cons:

 • pentru soloQ ai nevoie de support. (nu poti juca un lane 1v3)
 • ai nevoie de fight-uri prelungite avand in vedere ca damage-ul tau consta in Rend (E).
 • un ADC squishy ai putea spune.
 • range mic

Skill order:

In functie de support se poate lua W la level 1, E la level 2. Asta pentru suporti cu posibilitate de poke, cu toate ca as recomanda skill orderul de mai sus.
Level 2 si 3 pentru ultimata sunt recomandate la 17/18 deoarece doar scade cooldownul cu 15/30 de secunde, lucru care nu te ajuta foarte mult.

Rune/Masteries:
Pentru rune personal prefer:
Marks: 9x AD
Seals: 5x flat HP, 4x flat armor
Glyphs: 6x Attack Speed, 3x Magic resist (cele 6 de AS sunt doar preferinta mea)
Quints: 3x Attack Speed (Mai exista si posibilitatea de 2xAS + 1x AD flat)

Recomand 100% punctual pus in Spell Weaving deoarece va creste damage-ul din Rend cu 3%, iar punct in Frenzy nu este nevoie deoarece nu vei avea crit chance deloc.

Items:

Precum probabil stiti Runaan’s Hurricane este un core item pentru Kalista deoarece aplica stack-uri pentru Rend pe 3 tinte diferite. Exista 2 build path-uri pe care le-as recomanda:

 • BOTRK -> Boots -> Runaan -> BT -> LW + item defensiv, acesta fiind buildul recomandat pentru SoloQ.
 • Runaan->Boots -> BT -> BOTRK -> LW, Personal prefer acest path pentru ca mi se potriveste stilului meu de joc mai bine ( Fast push pentru turreta -> Rotatie pe mid)

Pentru a suplimenta Lifesteal-ul deja mare (30%) as recomanda achizitionarea elixirului rosu (Elixir of Wrath) aproximativ la minutul 25. Totodata recomand si achizitionarea itemului defensive, sau cel putin al unui fragment din el (QSS din mercurial, Spectre’s Cowl din Banshee) dupa 2 cel tarziu 3 iteme terminate. Mai bine renunti la 30 AD pentru a nu muri asa des.

Matchups:

Ca support cea mai buna sinergie o are cu :

 • Blitzcrank: poti activa ultimata in cazul in care blitz a nimerit hook-ul pentru a trage campionul advers pana langa tine, ceea ce rezulta in in 99% din cazuri intr-un kill.
 • Annie: Engage-ul pentru Annie consta in flash+ tibbers, deci tu o poti scuti de un flash aruncand-o cu ultimata ta.
 • Thresh: Sincer Thresh poate fi jucat cu orice ADC.
 • Janna: Este cel mai bun support pentru peel in momentul de fata.

Iti vor pune mai mici/mari problem marksmani care depind doar de auto-attacks deoarece nu iti poti folosi jumpurile pentru a da dodge. Acesti ADC sunt Jinx, Caitlyn, Kog’Maw si Tristana( aproximativ la lvl 10 pentru a avea un range decent) + Graves pentru ca Graves.
Un grad ridicat de dificultate au urmatori suporti:

 • Annie : Datorita stun-ului pe tinta
 • Nami : Iti poate face poke pe tot parcursul lane-ului cu Heal-ul
 • Sona : Poke din nou
 • Taric : Stun pe tinta din nou
 • Maokai : Maokai support este un pick mai exotic direct din Asia, dar este foarte profi vs Kalista deoarece o imobilizezi cu W-ul.

Counter pickuri foarte puternice pentru Kalista sunt si Lissandra, Vi, Zed, Nautilus, Malzahar, Fiora, datorita ultimatelor pe tinta care o vor imobiliza apoi omora pe Kalista.

Tips and Tricks:
Foloseste pe lane cat de mult se poate pasiva de la W, aia insemnand sa dai tu si supportul un basic pe aceasi tinta in interval de 1.5 secunde. Vei da aproximativ 200 damage din basicul acela. Poti da proc W-ului si cu Q-ul.

Poti da last hit sub tureta cu E-ul, aia insemnand de exemplu pe caster minions, dupa ce tureta a dat un hit, tu vei da basic attack + E instant.

E-ul nu va avea cooldown daca omori ceva cand il activezi, aia inseamna damage free pe inamic. Cum? De exemplu dai 2 hituri pe un caster minion, 2 pe inamic, 1 pe acelasi caster + E, inamicul va lua damage, dar E-ul tau nu va avea cooldown pentru ca ai omorat ceva cu el.

Lanseaza W-urile pe river, sau in jungle inamica deoarece iti vor oferi free vision.

Daca omori cu Q-ul ceva care are stack-uri pentru Rend pe el, acestea vor merge cu Q-ul pana in prima tinta. Adica ai 3 stack-uri pe caster minion, dai Q-ul pe caster, caster-ul moare Q-ul loveste ADC advers, ADC advers va avea 3 stackuri + 1 din Q.

Pentru a da turetele mai repede nu te folosi de pasiva. Desigur daca nu este nimeni in zona.

Sper sa va fie de folos acest tutorial in urmatoarele meciuri. Multumesc grupului “League of Legends 18+ ONLY” , mascotei #mielucuonara si lui Bogdan Dan!

Inca un tutorial saptamana viitoare si mai multe postari in curand (Back in business b*aches!!)! Deasemenea daca vreti un tutorial pentru un campion anume nu uitati sa lasati numele campionului in comentariu!