De la circ pana la locurile de joaca fie ele de interior sau exterior, trambulina tinde sa apara in locuri extrem de neasteptate si foarte atragatoare. Astazi, va prezentam 10 fapte uimitoare de trambulina pe care este posibil sa nu le fi stiut pana la acest moment.
In discutiile despre amenajari locuri de joaca exterior mereu trambulina va fi printre primele echipamente care vor trebui achizitionate. Exista destul de multe lucruri interesante din istoria trambulinei, pe care pana acum am considerat-o doar un mijloc de distractie.
1. Trambulina eschimosilor
Ei bine, nu chiar o trambulina. A existat o versiune de trambulina inventata de eschimosi, ce presupunea intinderea unei piele de morsa tinuta de catre diverse persoane formand un cerc, cu o persoana in mijloc, pe care apoi o catapultau in aer prin strangerea rapida a pielii, apoi prin prinderea persoanei si asa mai departe. Nu se compara deloc cu trambulina elastica din zilele noastre intre principiul este oarecum acelasi. Efortul fizic depus era insa unul destul de mare.
2. Inventatorul si cangurul lui
Acrobatul american George Nissan a inventat trambulina in 1936, inspirat de plasa care prinde artistii de trapez la circ (plasele ar fi lansat literalmente acrobatii inapoi in aer pentru a cobori.) A creat trambulina in propriul sau garaj si a inceput sa comercializeze trambuline mai intai pentru antrenament si, ulterior, pentru distractie. El a folosit un cangur care sa sara pe trambulina sa ca si tactica de marketing, soncronizandu-si sariturile cu cele ale cungurului. Numele de cangurului era Victoria.
3. Materialul de trambulina nu este elastic!
Serios?! Da! Ai citit corect. Numai arcurile care trag patul trambulinei sunt elastice. Patul propriu-zis este realizat din benzi din nailon tesut.
4. Instruirea astronautilor
NASA foloseste trambulina in mai multe moduri pentru a pregati astronautii pentru zborul spatial si pentru ai ajuta sa se recupereze. In plus fata de beneficiile obisnuite pentru sanatate, trambulina este pregatirea perfecta pentru toate momentele din jur, care se petrec instantaneu in timpul calatoriei in spatiu, pentru ca ii antreneaza sa isi controleze centrul de greutate. Atunci cand astronautii se intorc din spatiu, trambulinele reprezinta o modalitate foarte buna pentru astronauti de a se reabilita, ajutandu-i sa-si reconstruiasca masa osoasa si sa-si intareasca articulatiile printr-un antrenament de rutina cu impact redus.
5. Trambulina la Jocurile Olimpice
Din anul 2000, trambulina a devenit oficial un eveniment olimpic pentru barbati si femei. Saritorii pe trambulina olimpici pot ajunge la inaltimi ametitoare de pana la 8 metri in aer, in timp ce efectueaza trucuri si rasuciri de mai multe ori la rand. Sportivii trebuie sa efectueze o rutina predeterminata a mai multor trucuri unul dupa celalalt, precum si o rutina optionala de 10 abilitati recunoscute. Sportivii trebuie sa inceapa si sa isi incheie numerele efectuate in picioare, fiind punctati raportat la inaltimea lor, precum si pentru trucurile efectuate. Un fapt amuzant este acelas ca inventatorul George Nissan a participat la primul eveniment olimpic de trambulina, declarand ulterior reorterilor ca a fost uimit de ceea ce a vazut.
6. Recorduri uimitoare
De-a lungul istoriei saritului pe trambulina ca si sport si fenomen, au existat unele inregistrari destul de uimitoare. Nu vom trece prin toate acestea (lista este destul de lunga), dar iata cateva dintre cele mai deosebite:
• Cele mai multe persoane pe o trambulina, simultan: in 2015, in Marea Britanie, 324 de persoane au urcat pe o trambulina enorma;
• Cele mai multe rasuciri: sunteti pregatiti? … 3333 de rasuciri
• Cele mai multe rotiri pe spate intr-un minut: 49! Asta ar insemna aproape o rasucire pe secunda … Wow!
• Cele mai multe rotiri pe spate consecutive. Doar doua!
7. Presedinte mandru
In 1986, presedintele american Ronald Reagan i-a chemat personal sa-i felicite pe 6 dintre colegii sai din fratie de la Universitatea de Stat din Cleveland, care au reusit sa insumeze un numar uimitor de 53 de zile de sarituri pe trambulina.
8. Alte utilizari ale trambulinei
Trambulinele sunt folosite in tot felul de antrenamente care dintre care mai diferite. Diversi atleti practica capacitatea lor de a ateriza intr-un anume loc prin saritura pe trambulina si chiar si schiorii freestyle practica miscarile si isi intaresc echilibrului cu ajutorul sariturilor pe trambuline. Un lucru si mai uimitor, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, armata americana a folosit trambulinele in scoala de zbor pentru a instrui pilotii in dezvoltarea sentimentului lor de orientare spatiala si concentrare aeriana.
9. Trambulina este un cuvant in spaniola
Intr-o oarecare masura. Cuvantul trambulina este cel putin derivat din cuvantul spaniol Trampolin, ceea ce inseamna traversa. Exista un mit urban care circula spunand ca trambulinele au fost inventate de un atlet francez de la circ, al carui nume a fost Du Trampolin, dar acest mit a fost in mare parte desfintat.
10. Tunelul plin de trambuline
In timp ce ne aflam la suprafata, cunoastem toate parcurile sau locatiile in care poate exista o trambulina, asa ca acest fenomen, deoarece as ail putem numi, pare chiar de necrezut. Un vechi oras minier din Tara Galilor, numit Blaenau Ffestiniog, a transformat cavernele miniere goale masive intr-un parc de trambuline subteran. Vorbim in esenta cu un intreg sistem de pesteri subteran, cu trambuline, care curge prin tuneluri, atat in sus cat si in jos! Pana la 1500 de oameni care sar sub pamant in fiecare saptamana, nu poate fi numit decat un fenomen nebunesc.