Google și-a extins testele proiectului Loon în deșertul din Nevada, și tot odată, într-un spectru radio licențiat.
Proiectul Loon este o încercare ambițioasă a celor de la Google de a furniza acces la Internet în vaste zone ale Pământului, unde există puțin sau chiar deloc acces la Internet.
Proiectul a fost dezvăluit în Iunie 2013 iar Google a declarat la timpul acela că experimentează cu baloane cu aer cald, acestea zburând aproximativ 20 de kilometrii deasupra Pământului, folosindu-se de undele radio într-un spectru nelicențiat, undeva la aproximativ 2,4GHz.
La sfărșitul lunii Septembrie, Cyrus Behroozi, inginerul-șef al rețelei Loon, a depus o cerera la Comisia Federală de Comunicații a U.S.A, pentru a primi permisiunea de a face testele Loon într-o porțiune largă din nordul Nevadei, în două spectre de radio folosite pentru serviciile 4G.
Aplicația acestuia nu specifica în mod clar ce tehnologie wireless urma să fie folosită pentru teste, dar a dezvăluit folosirea amplă a unor tipuri de semnale precum LTE, WiMax și a altor transmisii point-to-point folosite în telecomunicații. Având în vedere toate acestea, împreună cu cele două spectre, tindem să credem că este cel mai probabil vorba de LTE.
Aprobarea celor din Comisia Federală de Comunicații a venit undeva în Noiembrie, iar cei de la Google au acum permisiunea să testeze în două platforme de unde radio, una pe pământ și una la aproximativ 20.000 de metrii deasupra pământului, ambele platforme situându-se la 160 de kilometrii de micul orăsel cu mai puțin de 3000 de locuitori, Carlin din Nevada.
Această aprobarea a venit totodată și cu două condiții pentru cei de la Google, ca aceștia să obțină aprobabrea operatoriilor locali a benzii wire-less, și să se asigure că testele lor nu au loc la mai puțin de 40 de mii de metrii de o bază LTE din Elko, condusă de AT&T, Verizon și T-Mobile. În aplicația sa pentru Comisia Federală de Comunicații, Google a cerut ca specificațiile așa ziselor teste să rămână secrete din motive competitive.
”Tehnologia se află este încă sub dezvoltare, și este foarte sensibilă și confidențială prin natura sa. Dezvăluirea undei astfel de informații ar dezvălui pătrunderea în inovațiile tehnologice ale Google și în potențialele planuri de afaceri și strategii.” În încheiere, Google a adăugat că dezvăluirea informațiilor ar putea periclita valoarea tehnologiei și le-ar oferi altora ocazia de dezvoltare a unei tehnologii similare în același interval de timp.
Google nu a făcut niciun comentariu deocamdată în ceea ce privește testele făcute în Nevada.